Laminate Venerler Nedir?
Laminate porselenler özellikle ön grup dişlerde kullandığımız çok ince seramik materyallerdir. Dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiş dişlere sahip olanlarda, diestema dediğimiz dişleri arasında aralık bulunan kişilerde uygularız. En önemli özelliği dişlerin ön yüzeylerinde ortalama 0. 5 mm. lik bir aşındırma yapılarak dişin hazırlanmasıdır. Dolayısıyla yapılan porselen çok ince ve kırılgandır. Ancak yapılan araştırmalar göstermiştir ki, dişe travma geldiğinde diş kırıldığı halde laminate porselenle diş birbirinden ayrılmamıştır.
Porselen laminateler "günümüz adhesive teknikleri" denilen çok özel bir teknikle dişe yapıştırılırlar. Peki nasıl oluyor da bu kadar kırılgan ve ince bir porselen böyle güçlü bir yapı gösteriyor? İşte burada bilim-teknik-sanat üçlüsü devreye giriyor. Laminate porselen yapıştırıldıktan sonra diş minesiyle aynı fiziksel özellikleri gösteriyor. Bu söylediklerimiz dişlerin aşındırılması, ölçü alınması, laminatelerin yapım aşamaları ve yapıştırılması çok hassas ve titiz bir şekilde hazırlanan porselenler için geçerlidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bugün laminate porselenler adhesive ve bonding teknikleri içinde estetikte diş hekimliğinin geldiği son noktadır.
Ön Değerlendirme
Bu randevude hastanın, problemleri, ihtiyaçları, beklentileri dinlenir. Hastanın beklentileri önemlidir çünkü gerçeküstü beklentiler hastayı düş kırıklığına uğratır. Bu seansta hastanın psikolojik durumu ve karakter tahlili yapılır. Hasta özellikle konuşturularak diş-çene-yüz ilişkileri değerlendirilir. Bu randevuda ağız içi, dışı ve yüz fotoğrafları alınır. Rahat konumdayken dudak kapanış ve gülümseme fotoğrafları çekilir. Ayrıca alt-üst çene modelleri elde edilir. Dişlerinin renk kaydı alınır. Hastadan panaromik film denilen tüm diş ve çene röntgeni alınır.
Tedavi Seçeneği
Bu aşamada elde edilen veriler değerlendirilir ve tedavi seçenekleri sunulur. Değişik tedavi seçenekleri ve aşamaları, ücret bilgileri verilir. Hastayla beraber ağız modeli ve fotoğrafları değerlendirilir. Hastanın beklentileri doğrultusunda olabilecek son hali tartışılır. Günümüz teknolojisiyle son hali görüntüleri bilgisayar ekranında gösterilebilir.
Tedavi Planı
Bu aşamada hastayla beraber en uygun tedevi planı kesinleştirilir. Aslında her diş doktoru hastasına en uygun tedavi planını sunmak ister. Ancak doktorunuzu kısıtlayan bazı etkenler olabilir(hastaların sosyo-ekonomik düzeyleri, kültürel yapıları gibi). Bu durumda diş doktoru hastasıyla son durumun tedavi ve estetik düzenleme sonucu nasıl olması gerektiğini anlatır.
Laminate Porselenlerin Diğer Sistemlere Göre Avantajları Nelerdir?
Laminate porselenlerin iki önemli avantaji vardır.
- tamamen dişin minesini taklit ederler. Diş minesine ışık geldiğinde ışığı absorbe eder. Geri yansıtmaz. Buna translusensi denir. Minenin karakteristik özelliğidir.Laminate de ışık geldiğinde mine gibi absorbe eder ve minenin doğal rengi, dokusu, parlaklığı hissedilir.
- Renk değişmezliği. Diğer bonding materyalleri zaman içersinde içtiğiniz çay, kahve, sigara ile rengi değişir. Laminate bir seramik türü olduğundan dolayı ve içerdiği cam partiküllerinden dolayı yüzey rengi değişmez ve pürüzsüz kalır
Laminate Porselenler Kimler İçin Uygundur?
- Ön grup dişlerinde ufak kırık, çentik ya da form bozukluğu olan kişilerde
- Dişlerinin renginde bozukluk olan ya da renginden memnun olmayan kişilerde
- Dişlerinde tetrasiklin ya da aşırı flor alınması sonucu oluşan lekelenmelerde
- Travma ya da kanal tedavisi sonucu renk değişikliği olan dişlerde
- Ön grup dişleri aralıklı olan kişilerde
- Ön grup dişlerinde şekil bozukluğu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyen kişilerde
İlk Randevu
Diş doktorunuzun dişlerinizi ilk değerlendiriş randevusu Öncelikle tüm çene yüz kayıtlarınız, fotoğraflarınız, alt-üst çene modeliniz, şu andaki diş renginiz, panaromik filminiz alınır. İlk randevude dokorunuza dişlerinizde nasıl değişiklikler olmasını istediğinizi anlatırsınız. Doktorunuz aldığı modeller üzerinde geçici protezlerinizi yaparak porselenlerinizin son hali hakkında fikir edinmenizi sağlayabilir. Yine günümüzde bilgisayar üzerinde imaj işleme programlarıyla son halinin görüntüsünü gösterebilir.
İlk Adım Dişin Hazırlanması: Dişin Ön Yüzeyinin Kesilmesi
Bu aşamada gerekirse anestezi yapılabilir. Amaç olabildiğince en az kesim yapmaktır. Vakaya göre değişmekle beraber 0. 5 mm. ile 2. 00 mm. arasında kesim yapılır. Ayrıca eşit kalınlıkta laminate yüzeyi elde etmektir ve kesim o doğrultuda yapılır. Bazen dişlerin doğal konumları o kadar geridedir ki dişte kesim yapılmasına gerek kalmayabilir.
Ölçü Alınması
Laminate porselenlerin ölçüleri çok hassas tekniklerle ve hassas ölçü maddeleriyle alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuarda modelleriniz elde edilir. Teknisyen ve doktorunuz bu aşamada beraber konsultasyon yaparlar. Ölçü alındıktan sonra laminatelerinizin takılmasi 1 ila 2 hafta arasında değişecektir.
Geçicileriniz
Dişleriniz kesildikten sonra ön bölgede pürtüklü yüzeyler hissedeceksiniz. Ayrıca dilinizle çıkıntılı ya da köşeli alanlar hissedebilirsiniz. Dişinizin ön yüzeyindeki minesi azaltıldığı için bazı durumlarda hafif sıcak-soğuk hassasiyeti hissedebilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı bekleme süresi içinde size geçici laminateleriniz takılır. Bu laminateler kompozit materyalinden yapılır ve yapımı biraz vakit alır. Bunlar pek dayanıklı değillerdir ve çıkarırken çoğu zaman kırılabilirler.
Geçicileriniz laminate porselenlerin nasıl duracağı hakkında da tahmini bilgi verirler.
Laminate Porselenlerin Yapıştırılması
Laminateleriniz yapıştırılmadan önce herşeyin istenildiği gibi olup olmadığını anlamak için bir prova yapılır. Bazen laminateleriniz ideal şekilde olduğu halde doktorunuz bazı değişiklikler yapmak isteyebilir.
Porselen laminatelerin gerçek rengi ancak yapıştırılacak simanla ortaya çıkar. Laminateler çok ince olduğundan prova sırasında yapıştırılmadığı için tam net rengini göremezsiniz. Bu durumda başta kararlaştırdığınız rengi doktorunuz size ancak laminateleri yapıştırdıktan sonra gösterecektir. Bu rengin sizinle beraber kararlaştırılan renk olduğunu göreceksiniz. Son zamanlarda su ile çözünebilen deneme patları da çıkmıştır. Bu deneme patları da son rengin görülmesinde bilgi verebilir.
Yapıştırma tekniği diğer porselen kronların yapıştırılmasından farklıdır. Yapıştırma işlemi için hem diş hem de laminateler aynı anda hazırlanır. Her ikisi da yıkanır kurutulur. İlk aşamada dişinizin ön yüzeyi fosforik asitle etching(pürüzlendirme) yapılır. Bu asitle pürüzlendirme mikroskobik düzeydedir ve yapıştırıcının diş yüzeyine iyice tutunmasını sağlar. Daha sonra dişe bondingler (simanın dişe kimyasal yolla yapışmasını sağlarlar) uygulanır.
Tüm bunlar yapılırken laminateler de aynı anda kimyasal bir takım işlemlerden geçerler. Sırasıyla silanlanır (kimyasal bir işlemdir), hidroflorik asit uygulanır, porselen bondingi uygulanır. Bu kimyasal maddeler uygulanırken her biri çok çok özen gerektiren işlemlerdir. Burada kısaca işlemlerin sırasından bahsediyoruz. . .
Tüm bu işlemler bittikten sonra yapıştırıcı siman laminatin iç yüzeyine çok hafif taşacak şekilde yerleştirilir. Fazlalıklar çok hassas bir şekilde temizlenir, Dişin yüzeyine belli dalga boyunda ışık her bir yüzeyinden verilir.
Son kez kapanışınız kontrol edilir. Son rotuşlar yapılır.
Laminate Porselenlerinizin Bakımı
Temelde günde en az iki kez doktorunuzun gösterdiği şekilde fırçalama ve diş ipi kullanmanızı öneriyoruz. Diş macunu olarak da aşındırıcı özelliği olmayan flor içeren macunları kullanmalısınız.
Laminate porseleninizle dişin dişetine yakın kısmında kesinlikle bakteri plaklarının birikmesine izin vermemelisiniz. Zaten gerek klinik gerekse laboratuar aşamasında doktorunuz bu bölgeye çok önem vermiştir. Siz de biraz daha özenle bu bölgeyi fırçalayarak korumalısınız. Aksi takdirde buradaki plak birikimi dişeti iltihabına ve hatta dişeti çekilmesine sebep olacaktır.
Aşırı ve sert kuvvetlerden kaçınmalısınız. Örneğin çeşitli darbeler, devamlı tırnak yeme, ağzınıza darbe gelecek bir spor aktivitesiyle uğraşıyorsanız ağız koruyucu takmalısınız. Eğer gece diş sıkma alışkanlığınız varsa mutlaka doktorunuzun yaptığı koruyucu plakları takmalısınız.
Tabi ki altı ayda bir diş doktorunuza mutlaka görünüp özellikle bakteri plakları oluşup oluşmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Laminate porselenlerin yapımının uygun olmadığı durumlar
- Sağlıksız dişetleri olan kişilerde. Bu kişilerin öncelikle dişetleri tedavi edilmelidir.
- Dişin büyük bir kısmı kaybedilmişse
- Yine büyük miktarda dişin mine yapısının kaybedildiği durumlarda. Laminateleri yapıştıran bondingler büyük oranda mineye tutunurlar. Mine az ya da hiç yoksa yapıştırma sorunu olur.
- Dişleri daha önceden kesilmiş kişilerde.
- Özellikle geceleri farkına varmadan dişlerini gıcırdatan(bruxizm)kişiler mutlaka ama mutlaka gece koruyucu plak kullanmaları gerekir. Aksi takdirde laminate porselen hastası olamazlar.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Estetiğin bu kadar önemli olduğu günümüzde arka bölgelerdeki amalgam dolgular çıkarıl…
Devamını OkuKuron: Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçült…
Devamını OkuBeyaz dişler sağlıklı, temiz ve bakımlı kişiliğin simgesidir. Zaman geçtikçe dişlerin…
Devamını Oku